De algemene geschiedenis

In den beginne

Sinds 1962 is Sportclub Lochem bekend zoals deze nu nog steeds bestaat. In dit jaar zijn de voetbalverenigingen Blauw Wit en KDC (Koolhazen Dochteren Combinatie) gefuseerd.

Blauw-Wit

Op 10 april 1918 werd Blauw-Wit opgericht. De eerste voorzitter was P.J. Stroombeek.

De datum 10 april 1918 is mede de officiële oprichtingsdatum van het huidige Sportclub Lochem. De club had volgens overlevering in de beginjaren een prima elftal en er werden behoorlijke successen behaald.

Er werd op diverse locaties in Lochem gevoetbald totdat de club op 29 februari 1928 toestemming van de gemeente Lochem kreeg om het algemeen sportterrein aan de Larenseweg te gebruiken als voetbalveld. Een leuk feitje: de huur bedroeg toendertijd 125,- gulden per jaar.

Op 14 oktober 1930 werd er bij café Nijhof het 12½ jarig jubileum gevierd. De voorzitter van het eerste uur, de heer P.J. Stroombeek, moest het wegens ziekte af laten weten maar had wel een feestrede op papier gezet. Daarin memoreerde hij de moeilijkheden die de club een aantal jaren daarvoor had en waardoor het voortbestaan in gevaar was gekomen. Maar, zo schreef hij, “de oude vrienden hadden stand gehouden”. Voorzitter Stroombeek eindigde met de op roep “Leert elkander verdragen, handelt steeds zo sportief mogelijk, dan zullen de resultaten niet uitblijven”. Mooie woorden, en tot op de dag van vandaag nog steeds relevant!

In 1938 werd het 20 jarig bestaan groots gevierd. Hiervoor was een speciale feestcommissie opgericht. Tot het uitbreken van de tweede wereldoorlog behaalde Blauw-Wit verschillende successen en er werd gevoetbald tot september 1944, toen ook in Lochem het verenigingsleven instortte.

Na de tweede wereldoorlog nam de populariteit van het voetbal enorm toe. Ook Blauw-Wit bloeide al gauw weer op. In 1953 trad een nieuw bestuur aan dat zich tot 1962 zou handhaven.

In 1962 kwam onder leiding van de heer O.J. Reijnders een fusie met de andere Lochemse voetbalvereniging KDC tot stand. Deze fusie was niet makkelijk want er was een behoorlijke rivaliteit tussen beide verenigingen. Maar dankzij een aantal bestuursleden van beide vereniging die een nuchtere kijk op de toekomst hadden kwam de fusie toch tot stand.

KDC (Koolhazen Dochteren Combinatie)

Op 6 april 1922 kreeg Blauw Wit er een geduchte concurrent bij, toen een groep vrienden een nieuwe voetbalclub oprichten. Vermoedelijk deels uit onvrede over het spelpijl en door de arrogante opstelling van sommige ‘Blauw-Witters’. De vrienden wilden een vereniging die de massa aansprak, zonder exclusiviteit.

De nieuwe vereniging noemden werd Excelsior gedoopt. Ze kwamen uit in de derde klasse van de Gelderse Voetbalbond. Excelsior ging enthousiast van start maar het volgende seizoen deed zich een probleem voor; de bond maakte bezwaar tegen de naam Excelsior omdat er al een aantal verenigingen waren met dezelfde naam wat verwarring zou kunnen veroorzaken. Excelsior werd herdoopt in Koolhazen. Een toepasselijke naam omdat Lochemmers vaak Hooiplukkers of Koolhazen werden genoemd. De clubkleuren werden geel blauw; de kleuren van de stad Lochem.

In het seizoen 1924 – 1925 promoveerden de jongens van de derde naar de tweede klasse en in het seizoen 1929 – 1930 naar de eerste klasse van de Gelderse Voetbalbond. Een wervelende start dus.

In 1935 was het eerste jubileum van Koolhazen. In februari bestond de club 12½ jaar en dat feit werd natuurlijk feestelijk gevierd.

1939 was het topjaar voor de Lochemse Koolhazen en werden kampioen van de eerste klasse. In een ruwe wedstrijd waar de emoties hoog opliepen werd tegen Ruurlo onverwachts gewonnen.

Een week later moesten de Koolhazen een promotiewedstrijd voor promotie naar de 4e klasse KNVB spelen tegen hun Lochemse rivalen Blauw Wit. Alhoewel de Koolhazen een betere voorhoede hadden toonde Blauw Wit een beter ploegverband en wonnen deze wedstrijd met 1 – 0.

In 1932 was er in het buurtschap Klein Dochteren, behorende tot de Gemeente Lochem, de voetbalvereniging Klein Dochteren opgericht. In 1944 werden er nogal wat spelers verplicht te werk gesteld in Duitsland. Ook de onderduikperiode van enkele spelers kwam de clubprestaties niet ten goede. Waarschijnlijk kwam het daardoor in 1944 tot een fusie met de Koolhazen. De nieuwe fusieclub ging K.D.C. heten, wat afgeleid was van Koolhazen Dochteren Combinatie.

Sportclub Lochem

In 1961 werd de groepscommandant van de Politie in Lochem, de heer O.J. Reijnders, gevraagd of hij een eventuele fusie tussen de twee Lochemse vereniging wilde proberen te realiseren. Samen met enkele oud leden van Blauw Wit en KDC werden er plannen gemaakt om tot één vereniging in Lochem te komen. Dit resulteerde na vele vergadering tot de oprichting in 1962 van het huidige Sportclub Lochem. De eerste voorzitter was de heer Reijnders. Afspraak was dat hij twee jaar voorzitter zou blijven maar het werden er uiteindelijk twaalf. In 1974 trad de heer Reijnders als voorzitter af en werd voor al zijn inzet benoemd tot ere-voorzitter.

De tijdlijn

Picture

Het begin

Sportclub lochem werdt opgericht in het jaar: …

27/06/1912

Picture

De eerste titel!

De eerste titel werdt gewonnen in het derde officiële seizoen.

27/06/1915

Picture

Lochem bestaat 90 jaar!

“De voetbalclub bestaat 90 jaar!”

27/06/2008